Zakaj ne shujšam?

By : | 0 Comments | On : 6 februarja, 2019 | Category : Hujšanje, Nasveti, Prehrana, Strokovni članek, Zdravje

Kljub nenehnemu trudu in treningom navkljub ne shujšate kakor si želite? Ključ do željene postave je PREHRANA! Približno 80-90% učinka se pridobi na samem načinu prehranjevanja.

Kljub treningom in raznim telovadbam, ki sicer so izjemno koristne in kjer porabimo ogromno število kalorij, se na našem telesu ne bo nič spremenilo, če bomo še vnaprej vnašali preveč in pa predvsem slabe kalorije.

Osebno poznam kar nekaj fitneserjev in tistih kateri hujšajo in seveda trdo trenirajo pa vendar ni pravega učinka in tako želenih six packov. Pa ni težko ugotoviti zakaj. Slaba prehrana! Po fitnesu zavije v bližnji fast food in si naroči piščančjo jufko za katero vneto trdi, da je zdrava. Pa saj je zdrava! V jufki najdemo piščanca, zelenjavo, pa malo jogurta. Tista tanka tortilija pa ja ne more biti tako kalorična. NAPAKA!

Piščanec je v večini slabše kvalitete in je poln dodanih maščob in konzervansov, ki dajejo mesu okus tudi po nekaj tednov. Po zaprtju tisto kepo mesa, ki je bila pečena, dajo v zamrzovalno skrinjo in jo zamrznejo do naslednjega dne. Kakšen ne preveč obiskan fast food lahko to isto meso vrti tudi po teden dni. In če piščanec, ki ga pripravimo doma vsebuje približno 130-140 kalorij na 100g (odvisno od količine maščob med pripravo), pa jih v jufki vsebuje verjetno kar enkrat več. V jogurtovi omaki pa ni le jogurt temveč tudi večja količina majoneze. Torej ena jufka ima lahko tudi do 1200 kalorij, kar pomeni za eno žensko že skoraj celotno dnevno potrebo po kalorijah. To eno jufko lahko enačimo tudi z 2 urama srednjega tempa teka!

Če želimo izgubiti predvsem maščobe, je najbolje ustvariti primanjkljaj kalorij. Če želimo pridobiti na teži oziroma čisti mišični masi pa moramo ustvariti višek kalorij. Zopet pa so tu najbolj pomembne dobre in koristne kalorije (beljakovine, kompleksno sestavljeni ogljikovi hidrati ter nenasičene maščobe),ki jih vključimo v prehrano. Kvalitetne beljakovine najdemo v mesu, predvsem piščancu. V jajcih in ribah poleg beljakovin najdemo tudi koristne in dobre maščobe, med te prištevamo tudi oreščke. Ogljikovi hidrati pa zelenjava, sadje, ter riž in testenine (polnozrnate, pirine). Priporočljivo je uživati tudi proteinske šejke, predvsem po vadbi, ki nam zagotovijo hiter vnos beljakovin.

Po treningu je priporočljivo pojesti tudi nekaj ogljikovih hidratov, ki so poleg beljakovin prav tako pomembni za gradnjo mišic, poskrbijo pa tudi za hitro regeneracijo. Najhitreje in preprosteje je zaužiti eno banano. Pomembno je, da ne ustvarjamo preveč deficita kalorij naenkrat. Priporočljivo je tam med 200-300. Vsak posameznik ima različno dnevno potrebo po kalorijah. Odvisno je od spola, delovnega mesta, intenzivnosti treningov, načina življenja pa tudi od višine in teže. Znano je tudi, da moški porabimo več kalorij za dnevne potrebe kakor ženske.

Veliko ljudi tudi hujša na način, da enostavno izbriše ogljikove hidrate s svojega jedilnika za teden ali dva. Ta metoda prinaša tudi po nekaj kilogramov manj in manjšo napihnjenost po koncu diete. Ampak veliko se jih ne zaveda, da je to zgolj voda, ki jo zaloge ogljikovih hidratov držijo pri sebi v telesu. In zelo hitro to vodo in kilograme potem dobimo nazaj. Verjetno ste že vsi slišali za jojo učinek.

Potrebno je premišljeno in počasi spremeniti prehrano in s tem način življenja, ki bo poskrbel za novo postavo, ki vam bo všeč in jo boste ponosno pokazali. Urejena prehrana in zdravo življenje je ključ do uspešnega projekta “Plaža”.

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.