Kako pokuriti 300 kalorij?

By : | Komentarji so izklopljeni za Kako pokuriti 300 kalorij? | On : 3 aprila, 2018 | Category : Nasveti, Prehrana, Strokovni članek, Vadba

Prvo vprašanje, ki si ga pri hujšanju po navadi zastavimo je KAKO POKURITI NAJVEČ KALORIJ ali KAKO POKURITI 300 KALORIJ. Druga povezana vprašanja so tudi kakšna je naša dnevna poraba kalorij, koliko kalorij porabimo med spanjem in kakšen je izračun porabe kalorij. V tem članku vam bom poizkusil odgovoriti na nekaj najpogostejših vprašanj o kalorijah.

Kalorije so v bistvu pogon za človeka tako kot je bencin za avto. V vsaki hrani in pijači je določeno število kalorij, ki jih vnesemo vase. Izjema je voda, ki je edina hrana oz. pijača brez kalorij. In tako kot se razlikuje vrsta goriva, se razlikujejo kalorije. Iz vsake enote OH, maščobe in beljakovine dobimo določeno število enot kalorij. Najmanj kalorij najdemo v beljakovinah in OH-jih in sicer 4 kalorije na gram, maščobe jih vsebujejo 9, v alkoholu pa najdemo 7 kalorij na vsak gram oz. mililiter pijače. Najbolj »zdrave« kalorije so tiste, ki jih pridobivamo iz beljakovin in kompleksno sestavljenih OH-jev. Prav tako potrebujemo tudi maščobe (nenasičene) zato je potrebno v telo vnesti hranila v pravih razmerjih. Razmerja se spreminjajo od človeka do človeka in je odvisno tudi od aktivnosti. Povprečen človek naj bi pojedel približno 50-60% OH, 20-30% beljakovin in 15-20% maščob.

Dnevna poraba kalorij povprečnega moškega je 1700, ženske pa porabijo 1400 kalorij, ki obsegajo le osnovno delovanje telesa. Normalno aktiven in grajen moški porabi čez dan vse skupaj približno 2400 kalorij, ženska pa 1900. Toliko kalorij naj bi potem zaužili tudi za normalno delovanje telesa in za vzdrževanje teže. Če pa želimo zmanjšati težo potem moramo seveda pojesti manj kalorij kolikor jih potrebujemo. 7700 kalorij naj bi bilo približno 1kg maščobe. Seveda pa to ne pomeni, da potem cel teden ne jemo nič in izgubimo dva kilograma, saj vsaka sprememba vpliva na telo, tako drastična pa bi popolnoma porušila ravnovesje našega telesa in sistema in bi kaj hitro zboleli. Priporoča se izguba nekje pol kilograma tedensko. To pomeni 3850 kalorij primanjkljaja tedensko oziroma 550 dnevno. Kako? S prehrano zmanjšamo vnos za 225 in z aktivnostjo pokurimo še 225 dodatnih kalorij.

Več o kalorijah in hujšanju pa v članku, ki je že bil objavljen na naši strani. 

Povezava do članka: Kalorije

 

Tu si poglejmo kako pokuriti 300 kalorij.

 

HOJA

V dveh urah počasne hoje bomo pokurili 300 kalorij. Vsak dodaten klanec in hitrejši koraki bodo pomenili še več porabljenih kalorij. Pojdite z vašim partnerjem, štirinožcem na sprehod in si naberite nekaj osnovne kondicije.

KOLESARJENJE

Kolesarjenje je še en od načinov kako biti aktiven. V eni uri povprečnega kolesarjenja boste pokurili 300 kalorij. Za začetek pojdite s kolesom v službo, na obisk prijatelja, sorodnika ali pa na pijačo. S časom povečajte razdalje, čas in hitrost kolesarjenja in kasneje poiščite kakšno progo z manjšimi vzpenjanji. Tako boste prihajali v vse boljšo fizično pripravljenost in kurili vse več kalorij.

DRUŽENJE S PRIJATELJI

Pokličite vašo družbo in jih povabite do najbližjega igrišča z goli oziroma koši. Odigrajte tekmo nogometa ali košarke, ki bo zabavna, povrh vsega pa boste s tem pokurili 300 kalorij v samo pol ure. Bodite tekmovalni in igrajte na rezultat, tako boste porabili še več kalorij.

KOLEBNICA

Pred računalniki in telefoni je bila ena izmed priljubljenih iger tudi skakanje čez kolebnico. Poleg tega, da skrbi za ravnotežje, koordinacijo, moč in vzdržljivost pa boste v 15 minutnem skakanju pokurili 300 kalorij.

POSPRAVLJANJE STANOVANJA

Zunaj je dež in v tem vremenu mogoče nimate volje do zunanjih aktivnosti. Naj slabo vreme ne bo razlog za poležavanje in basanje s kalorijami temveč jih raje pokurite. Pospravite vaše stanovanje, posesajte, pobrišite prah, zamenjajte posteljnino in tako v uri in pol pokurite 300 kalorij.

VRTNARJENJE

Če imate na svojem domu vrt z zelenjavo, travo in drevesi ste lahko pravi srečneži. Ne samo da uživate doma pridelano hrano, temveč je lahko vrt tudi prostor za rekreacijo v različnih oblikah. Poleg tega pa se boste morali za lep in uspešen vrt kar potruditi. V uri vrtnarjenja boste pokurili 300 kalorij.

KAKO PA IZGLEDA 300 KALORIJ?

300 kalorij bomo zaužili na različne načine, v izbiri živil pa je odvisno kako se bomo najedli od njih. Pa si poglejmo kje najdemo 300 kalorij.

-1 kilogram lubenice

-600g jabolk

-330g banane

-90g testenin

-60g čipsa

-1 manjši kos pice

-5 majhnih piškotov

-pol kosa torte

 

Torej, vsaka aktivnost šteje. Zmigajte se in uspelo vam bo doseči želene rezultate. Redna in zdrava prehrana ter večja aktivnost sta ključ do uspeha, zdravja in lepe postave. Poletje se bliža 😉

Share This Post!