Kaj jesti na prvi pomladni dan?

By : | 0 Comments | On : 12 februarja, 2021 | Category : Nasveti, Zdravje

Prvi pomladni dan

V letu 2021 bo prvi pomladni dan oziroma pomladno enakonočje prišlo 21. marca.

 

To bo dan, ki nekako prekine tisto zimsko vzdušje in nas navda z upanjem in pričakovanjem po višjih temperaturah ter sončnih žarkih, ki nas grejejo. V sončnih dneh pa nas tudi že navdaja s pričakovanjem letnega dopusta, visokih temperatur in sončenja na plažah. Prvi pomladni dan je tudi dan, ko ljudje prično razmišljati o svojih prehranskih navadah, o športnih aktivnostih in o tem, kako bodo izgledali v majici ali pa brez nje.

Dotik sonca spomladi

Dotik sonca spomladi

Zato so prvi spomladanski dnevi primerni za nek konec slabih prehranskih navad in poležavanja na kavču pred televizijo. Začnemo se ukvarjati z rekreacijo, sprehodi v naravi katera se prebuja po dolgem zimskem spanju. Zjutraj nas pričnejo prebujati sončni žarki, ki vdirajo v našo spalnico, petje ptic, ki se vračajo v naše kraje. Veliko več je druženja s prijatelji, pitje kave na sončni terasi, planinarjenje in vse to so razlogi, ki nas zaposlijo in odženejo misel na hrano. Sam pri sebi vem, da je v zimskih mesecih, ko so dnevi kratki ter se skrivamo pod toplimi odejami, pogosta misel na hrano.

 

Prvi pomladni dan naj prinese spremembe

 

V letošnjem letu bo prvi pomladni dan v nedeljo. Z nekaj malega sreče se bomo prebudili v sončno jutro, ki je idealno za jutranjo rekreacijo. Naj bo to sprehod, tek po bližnjem parku ali pa izlet na jezero ali planine. Seveda pa moramo med spremembe, ki jih opravimo všteti tudi prehranske navade.  Naj omenim, da je za pomladanske dneve značilna tudi tako imenovana spomladanska utrujenost saj se zunaj dogajajo temperaturne spremembe, menjava pa se tudi dolžina dneva in noči.

 

Kaj jesti na prvi pomladni dan?

Prvi pomladanski zajtrk

Prvi pomladanski zajtrk

Če želimo uspešno prekiniti slabše navade iz zimskih mesecev, moramo na prvi pomladni dan že dobro zajtrkovati. Nekaj izjemno preprostega, a hkrati tudi okusnega je jagodno bananin smoothie. Za tiste, ki vseeno želijo zajtrkovati nekaj malce bolj konkretnega pa na primer ovseni kosmiči z jogurtom ter malce sadja. Sam imam najraje borovnice ali pa banano. Po zajtrku je čas za naš prvi trening v naravi.

Pazite, da se pred glavnim delom vadbe dobro ogrejete in razmigate, da ne bo prihajalo do nepotrebnih poškodb. Po vadbi pa bo za kosilo že primerno pojesti tudi nekaj živil z beljakovinami. Piščančja tortilija, ki pa jo lahko pripravite tudi v svoji izvedbi. Namesto piščanca lahko uporabite tuno z jogurtovim prelivom. Da bo prvi pomladni dan lahkotno zaključen z večerjo pa si pripravimo še paradižnikova jajčka.

 

 

Zdravje

Pomembno pa je, da ne pozabimo na ustrezno dozo vitamina C. Zaradi nekoliko višjih temperatur lahko hitro pozabimo na kak kos oblačila in tvegamo prehlad. Zaužijte dovolj sadja in zelenjave, ki so vir vitamina C o katerem pa lahko več preberete tudi na naši strani (Vitamin C).

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.