Vitamin C
Vitamin C je eden izmed šestih vitaminov, ki jih razlikujemo. Človeško telo tega vitamina ne more proizvajati samo, zato je izjemno pomembno, da ga vnašamo skozi prehrano. Lahko ga vnesemo s prehrano (sadje in zelenjava) ali pa z različnimi dodatki, ki vsebujejo vitamin C. Ima pomembno antikosidativno vlogo.
Vitamin C je izredno pomemben, saj zaradi svoje vloge pri sintezi kolagena prispeva k normalnemu delovanju naših mehkih tkiv, zob, dlesni, koži, kosti, možganov in pomaga našemu imunskemu sistemu. Zmanjšuje utrujenost in pomaga pri absorbciji železa ter obnovi vitamina E.
Telo absorbira vitamin C v tankem črevesju. Priporočljivo je vnašanje vitamina predvsem v manjših odmetkih, saj tako poskrbimo, da telo absorbira celotno količino zaužitih vitaminov. V primeru večjih odmerkov pa telo absorbira vitamin v dosti manjših količinah.
Pomanjkanje vitamina C se pokaže predvsem v težavah z dlesnimi, utrujenostjo in slabim celjenjem ran. Daljše pomanjkanje vitamina pa lahko vodi tudi v poslabšan imunski sistem in poveča možnosti za razvoj raka in srčnih bolezni.
Prav tako kot imamo lahko pomanjkanje vitamina C je lahko težave tudi njegovo prekomerno zauživanje. Težave se lahko pojavijo na želodu in črevesju ter povzročajo ledvične kamne. Ker presežek vitamina C izločamo z uriniranjem, govorimo o številki 2000mg, kar se tiče predoziranja z vitaminom C.
Priporočen dnevni vnos vitamina C je 80mg za odraslega človeka. Kar pa ne velja za nosečnice, ki ga potrebujejo nekaj več. Še več vitamina C pa potrebujejo kadilci in fizično bolj aktivne osebe.
Živila z vitaminom C niso priporočljiva za toplotno obdelavo ali dolgoročno shranjevanje saj s tem izgublja vsebnost vitamina.
Živilo z največ vitamina C je črni ribez. S 100 grami živila ga zaužijemo kar 181mg. Zanimivo, da je v povezavi z vitaminom C večkrat omenjeno uživanje limon in pomaranč, ki imata vsebnost vitamina C “zgolj” 51 oziroma 46mg. Sta pa v zimskem času bolj dostopna, kakor nekateri drugi sadeži, poleg tega pa sta večini po okusu bližje kakor katero izmed drugih živil.
Živila z največjo vsebnostjo vitamina C na 100 gramov teže:
- Črni ribez (181mg)
- Rdeča paprika (116mg)
- Brstični ohrovt (112mg)
- Kuhan brokoli (90mg)
- Jagode (57mg)
- Cvetača (56mg)
- Limone (51mg)