Eterična olja in njihov vpliv na naše zdravje

By : | 0 Comments | On : 10 januarja, 2021 | Category : Nasveti, Strokovni članek

Eterična olja doTerra

Eterična olja in njihov vpliv na naše zdravje 

Eterična olja so močno dišeče spojine pridobljene iz raznoraznih rastlin. Že v času starih Egipčanov in Grkov so ugotovili, da so olja uporabna pri zdravljenju bolezni in preprečevanju le-teh. Z njimi so si pomagali proti psihičnim težavam, nespečnosti, stresu.

Difuzor doTerra

 

Že zgodaj, v desetem stoletju se je eterična olja začelo uporabljati s pomočjo parne destilacije. Na ta način delujejo tudi današnji difuzorji, ki jih največkrat uporabljamo za koriščenje eteričnih olj. Tako lahko preprosto osvežimo, odišavimo in razvlažimo zrak v stanovanju. Olja sicer lahko vmešamo tudi v kreme, kapljice, sirupe in druge pripravke. Nekatera izmed olj so užitna in jih lahko dodajamo k hrani ali pijači. Pozor! Vsa olja niso primerna za uživanje zato se pred uporabo pozanimajte o načinu uporabe posameznega eteričnega olja.

Kako nastanejo eterična olja?

Eterična olja vsebujejo alkohole, estre, ketone, aldehide in terpene. V kloroplazmi listov rastlin se pričnejo ustvarjati dišeče strukture olja, od tam pa se širijo po drugih delih rastline. Olja se potem pridobivajo s parno destilacijo, ki je najobičajnejši postopek in se je uporabljal že pred 5000 leti pri ljudstvih iz Mezopotamije. V kotlu s paro segrevajo rastline, nato pa se v drugem kotlu zbirajo hlapi izločeni iz rastlin, ki jih nato ohladijo. Zanimivo je, da se na 100 kilogramov rastlin pridela le okoli 3 litre olja. Druge metode za pridobivanje olja iz rastlin so tudi ekstrakcija, ekspresija.

Za kakšne namene se lahko uporablja eterična olja?

Obstaja ogromno vrst eteričnih olj. Za nespečnost, stres, depresijo, bolečine v trebuhu, zamašen nos itd. Sam uporabljam difuzor in eterična olja doTERRA. Uporablja se jih na različne načine prilagojene vsaki težavi posebej. Za nekatere je bolje vdihavanje preko difuzorja, druge primešamo k hrani, vmasiramo v različne predele telesa. Pa naštejmo nekaj različnih olj in za katere težave se lahko uporabljajo.

Levander – eterično olje z vonjem sivke, ki se uporablja za pomirjanje. Primerna je tudi za zdrav izgled naše kože, dodaja se ga v kopeli za utrujene noge, odganja komarje in klope, odlična je tudi za razkuževanje odrgnin in ran.

Brinove jagode – eterično olje, ki je primerno pri težavah z aknami, strahom, alkoholizmom, dermatitisom, okužbami, bolečinah v mišicah in ledvicah, pri težavi z zgago, artitisom. Uporablja se tudi za razkuževanje in izboljšanje energije.

Grenivka – je osvežilno olje, ki se uporablja za izboljšanje prebave in kože ter krepi imunski in živčni sistem.

Geranija – lajša simptome menopavze, čisti in pomirja razdraženo kožo, pomaga pri težavah z zamašenimi sinusi, pri depresiji, stresu, pomaga pa tudi pri nespečnosti in menstrualnih težavah.

Evkaliptus – je primeren pri bolnikih z astmo in bronhitisom, odganja in preprečuje pike komarjev in klopov, lajša manjše bolečine, zbija vročino, pomaga pri bolečinah v ušesu, preprečuje širjenje gripe in prehladov, pomaga pri driski, bolečinah v vratu in hrbtu, senenem nahodu.

Črni poper – eterično olje črnega popra je primerno za masažo nog, afte, pri prehladu, migrenah in glavobolih, vnetju ušes pomaga pa tudi pri odpravljanju celulita in odvajanju od kajenja, saj zmanjša željo po cigaretu. Uporablja se ga tudi proti bolečinam med porodom. V teh mrzlih zimskih dneh pa ima eterično olje črnega popra tudi grelni učinek. Pred odhodom od doma ga namažemo na podplate.

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.