Ocvrt sir v cvrtniku na zrak
2025-01-13Ocvrt sir v cvrtniku na zrak je vsekakor mnogo bolj zdrava alternativa plavajočemu siru v olju klasičnega cvrtnika ali ponvi. In kako ga pripraviti?
Občasno si človek enostavno želi nečesa ocvrtega in sem vsekakor prištevamo tudi tako imenovan “pohan sir”, ki pa se na veliko žalost med pripravo utaplja v oljni kopeli, kar nikakor ni preveč zdravo za nas. Na srečo pa lahko sedaj pripravimo tudi ocvrt sir v cvrtniku na zrak, če ga seveda imamo. Čeprav ste morda pomislili, ali kje prebrali, da to ni izvedljivo, pa prinašam dobre novice.
Ocvrt sir, pripravljen na ta način, bo izjemno okusen, hrustljav in v celoti brez stika z oljem, čeprav lahko sir nekoliko vendarle pokapljamo z njim. Jaz ga sicer nisem, za paniranje pa sem izbral pirino moko. Za prilogo sem spekel krompirček in si pri pripravi pomagal z žar mrežico, da sem jed pripravil v enem kosu. Navodila seveda sledijo spodaj.
Morda še dodatna informacija. Sam imam model cvrtnika na vroč zrak z enim predalom, ki povsem zadošča za moje potrebe in imam na voljo žar mrežico. Če imate na voljo model z dvema predaloma bo vse skupaj seveda še bolj enostavno.
Sestavine
- Poltrdi sir z manjšo vsebnostjo maščob
- pirina moka
- jajce
- drobtine
- česen v prahu (po želji)
- Krompir (narezan na tanke palčke - pomfri)
Postopek
Korak1
Sir narežemo na pravokotnike debeline cca 3 cm in pripravimo tri krožnike z moko, razžvrkljanim jajcem in drobtinami (po želji lahko v jajce dodate česen v prahu ali druge začimbe po okusu). Ključen korak pri tej jedi je seveda paniranje sira, ki velikokrat povzroča preglavice na način, da med cvrtjem "steče".
Temu se najlažje izognemo z "dvojnim" paniranjem, pri čemer v drugo zgolj še enkrat povaljamo v jajcu in drobtinah, ter nekoliko stisnemo z dlanjo. Predvsem pazimo, da so dobro pokriti vogali in robovi. Meni je nekoliko steklo kasneje pri postrežbi, a nič hudega. Paniran sir postavimo v hladilnik.
Korak2
Krompir narežemo na tanke palčke in namočimo v vodo za 15 minut, da se znebimo nekaj škroba. Potem krompirček osušimo na papirnati brisački in ga pokapljamo z oljem ter začinimo po okusu (sol, česen v prahu, poper, rdeča paprika...) in premešamo. Jaz rad dodam curry.
Korak3
V predal cvrtnika za manj čiščenja vstavimo peki papir in enakomerno potresemo krompir. Cvrtnik nastavimo na 180 stopinj in 25 minut. Svetujem, da krompirček dobro premešate že po 6 do 7 minutah in ne šele po polovici peke, ko nas navadno na to opomni cvrtnik. Enako velja za drugi del peke.
Korak4
7 minut pred koncem programa, ko še zadnjič premešamo krompir, na žar rešetko (ali v drugi predal, če je na voljo) dodamo paniran sir in cvrtnik ponastavimo na 200 stopinj.
Po 4 minutah sir obrnemo, minuto pred koncem pa preverimo in po potrebi že zaključimo s peko. Če opazite, da je krompirček pečen prej, ga seveda odstranite predhodno (odvisno od debeline krompirčka). Meni je uspelo vse v enem kosu.
Korak5
Ni kaj drugega reči kot dober tek! K jedi postrezite domačo tatarsko omako ali francosko solato, ter sir pokapajte z limono.
Komentarji
Komentarjev (2)
Dodaj odgovor
Povprečna ocena
(5 / 5)
3 lačnih je ocenilo
posted by Darinka on 14 januarja, 2025
Jooj hvala za tole! Doma ga obožujemo, ampak zaradi toliko maščob…tole se pa splača probat. Imamo pa 2 predala ja. Nas je malo več:).
posted by Sebastjan on 14 januarja, 2025
Super, potem še bolj enostavno;)