Migrena in njeni simptomi

By : | 0 Comments | On : 21 oktobra, 2020 | Category : Strokovni članek, Zdravje

Migrena

Migrena je zelo močan glavobol, ki prizadene približno 25% žensk in 8% moških, kar pomeni da vsaka četrta ženska in vsak 12 moški trpi za migreno. Ponavadi jo spremljajo tudi simptomi kot so slabost, preobčutljivost na svetlobo in zvok lahko pa tudi avra. Avra je opozorilni znak pred nastankom migrene, ponavadi gre za okorelost v vratu, vidne težave (utripajoče luči, črte…), težave z govorom, koordinacijo, redko pa tudi z izgubo nezavesti.

 

Simptomi (slabost, fotofobija, fonofobija in osmofobija) so lahko posamezni, lahko pa se pojavljajo v različnih kombinacijah. Možni simptomi so lahko tudi prekomerno potenje, slaba koncentracija, bolečine v trebuhu, mrzlica ali vročica pa tudi prekomerno odvajanje vode. Migrena lahko traja tudi do 3 dni, pogosto pa je da smo po njej še nekaj dni utrujeni.

Kaj povzroča migreno ni popolnoma znano, je pa znano da je eden od dejavnikov zanjo padec serotonina. To je snov, ki prenaša sporočila v naših možganih. Zaradi padca serotonina se naše žile v možganih skrčijo, kmalu pa razširijo kar povzroča glavobole.

Migrena pa naj bi bila močno povezana tudi s horomoni. Ker se pri ženskah zniža raven estrogena pred nastopom menstruacije lahko zaradi spremembe vrednosti le-teh pride do menstrualne migrene. Do je eden razlogov zakaj za migreno trpi več žensk kakor moških.

Migreno lahko sproži več dejavnikov. Čustveni (stres, šok, depresija), telesni (slaba telesna drža, utrujenost, zakrčenost ramen in vratu, slabo spanje), prehranski (pomanjkanje hrane ali neredni obroki, alkohol, dehidriranost, pa tudi kofein, čokolada, sir), medicinski (občutljivost na nekatera zdravila) in okoljski (preglasna glasba oziroma zvok, pomanjkanje svežega zraka, kajenje, močna svetloba, intenziven vonj, zasloni računalnika, telefona).

Zdravila za migreno ne obstajajo, zato z različnimi zdravili lajšamo njihove simptome. Za obisk zdravnika se odločimo, kadar nam ta zdravila ne pomagajo ali pa kadar se migrene stopnjujejo in so vse pogostejše. Razlog za obisk zdravnika je tudi pojav migrene v poznejših letih našega življenja. Možna zapleta migrene sta tudi možganska kap in težave z duševnim zdravjem (depresija, tesnoba).

Če za migreno trpite pogosto, lahko pomaga zapisovanje le-teh in sicer kakšni so bili simptomi, kaj smo jedli in počeli. Če se pojavljajo isti vzorci, ki bi lahko vodili v migreno se je smotrno prilagoditi in omejiti stvari, ki nam sprožajo migrenske napade.

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.