Kako negovati tattoo?

By : | Komentarji so izklopljeni za Kako negovati tattoo? | On : 27 decembra, 2017 | Category : Nasveti

Tetoviranje je postopek risanja na kožo. Tattoo je trajna slika na koži in jo imetnik nosi celotno življenje, zato je pred tem potrebno dobro premisliti kaj in kam bi si tattoo naredili. Tetoviranje so poznali že pred 5000 in več leti, nato pa so ga v Evropi prepovedali leta 787 zaradi načel rimskokatoliške cerkve. Včasih so tetovirali ročno, sedaj pa se uporablja električne pripomočke katerih motorček poganja iglo in doseže tudi več kot 100 vbodov na sekundo in tako spravi črnilo pod kožo. Da bi tattoo ohranil svojo barvo in da se izognemo okužbam pa mora vsak poskrbeti za nego tattoja takoj po tetoviranju in tudi v prihodnje.

 Takoj po tetoviranju nam tetover pokrije tattoo s kuhinjsko folijo, katero imamo nato na sebi prve 3-4 ure. Nato folijo odstranimo in tattoo umijemo z vodo ter ga namažemo z mastno kremo. Predlagamo Bepanthen (ne plus) ali kremo Tattoo care (klik za povezavo). Mažemo si ga vsake 2-3 ure do 3 tedne po tetoviranju. Tako skrbimo da tattoo ostaja masten in se lepo zaceli brez krast ter ohrani lep odtenek barve. Kreme nanašamo v tankih slojih.

Folije ne rabimo več, priporočljivo jo je nositi le med spanjem prvih nekaj dni. Če nosimo dolg rokav je prav tako priporočjivo pokriti saj se lahko material oprime tattooja, drugače pa naj bo čim več na prostem, da se celi. Ob tem mora biti vedno vlažna koža saj se koža ne sme sušiti. Prav tako ga ne pokrivamo z raznoraznimi gazami, tkaninami. Pazimo, da je okolje kar se da sterilno in da ga ne drgnemo ob predmete. Z odprtim tattoojem se izogibamo stiku z domačimi živalmi.

Tuširanje je dovoljeno, le na področju tatooja se ne uporablja šampona (vsaj 4-5 dni). Namakanje v vodi ni priporočljivo saj lahko poškoduje tattoo. Tattooja ne brisati z brisačo temveč narahlo popivnate vodo z njega z robčki.

Izogibamo se savnanju in izpostavljanju soncu, zato se tudi priporoča tetoviranje v jeseni ali pozimi. Če se že tetoviramo poleti naj bo tattoo pokrit, da ne zbledi. Tudi nega starega tattooja na soncu naj bo primerna in ga namažemo s kremo z velikim zaščitnim faktorjem.

Če vas tattoo med celjenjem srbi ga niti slučajno ne praskajte, temveč ga na mestu srbečice na rahlo potapkate. Kraste ne odstranjujte sami!

Športom se izogibajte vsaj teden dni, sploh kontaktnim, ker lahko pride do udarcev in poškodbe tattooja.

Ne ležati na predelu tattooja prvih nekaj dni.

 

V primeru okužbe je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč!

Share This Post!