Ugibanje prepustite vedeževalcem

By : | 0 Comments | On : 20 marca, 2021 | Category : Nasveti, Prehrana

Hrana za energijo

Pred nami so lepši, pomladni dnevi, ki človeka po eni strani napolnijo z optimizmom in dobrim počutjem, na drugi strani pa poskrbijo za nekoliko bolj leno stanje. In kako gresta skupaj dobro počutje in lenoba, boste rekli. Verjetno kar dobro, glede na to da se v fazi lenobe kar prijetno počutimo hehe.

 

S prehrano nad pomladno utrujenost

Se počutite lenobne in ves čas vsaj malenkost utrujene, ne glede na to kaj ste počeli pred tem? Potem lahko razlog tiči v nepravilni prehrani. Če vam kronično primanjkuje energije potem je vsekakor nekaj narobe. Ali ste (morda šele boste) zboleli, ali pa je kriva napačna prehrana, oziroma prehranjevalne navade.

Če menite, da ste sam sebi najboljši zdravnik, vam svetujemo, da pustite ugibanja za vedeževalce ali kak tedenski horoskop, sami pa se lotite sprememb, ki bodo pozitivno vplivale na vaše počutje. Prva stvar, ki jo morate obvezno spremeniti je število obrokov.

Jejte večkrat po malo

Ne bomo vas maltretirali s ponarodelimi petimi obroki na dan, čeprav je to pravzaprav nekakšno sveto pismo prehrane. Vsekakor pa poskušajte na dan jesti večkrat po malo. Če trenutno poznate največ tri obroke (zajtrk, kosilo in večerja), vam svetujemo da med zajtrkom in kosilom poskrbite za kakšno sadno malico in velike obroke nekoliko razdrobite.

Lahko tudi pest oreščkov za potešitev volčje lakote. Med kosilom in večerjo pa kakšen kos sadja in lažji prigrizek, morda kos polnozrnatega kruha z mlečnim namazom. Nikakor ne pozabiti piti dovolj vode in se vsekakor izogniti pretiravanju s sladkorjem. Ne bomo rekli, da ga ne smete, a vedite eno. Življenje brez belega sladkorja, je lahko precej bolj živahno.

Kaj jesti za več energije?

Oreščki za zdravje

Oreščki za zdravje

Nikakor ne boste zgrešili, če boste jedli denimo oreščke, pri katerih pa je potrebno paziti, da jih ne pojeste preveč saj vsebujejo kar nekaj kalorij (nekateri tudi maščob). Ste ves čas utrujeni in brez moči? Pomislite na magnezij! Če menite, da ga s hrano zaužijete premalo, sezite po Donatu, ali kakšnih prehranskih dopolnilih.

Privoščite si lahko tudi kakšno banano, fige in vso zelenjavo zelene barve (brokoli, zelena, solata, …). Ko smo ravno pri magneziju, povejmo da določena zdravila, odvajala in podobno, precej slabo vplivajo na sposobnosti skladiščenja tega elementa v telesu.

 

Tudi antioksidanti pridejo prav

Rdeča jabolka antioksidant

Rdeča jabolka antioksidant

Antioksidanti varujejo naše celice pred prostimi radikali, zato je še toliko bolj pomembno da se tega zavedamo. Moč obnavljanja celic je odvisna od tega pod kako hudimi pritiski se znajdejo. Pri tem jim lahko pomagamo tako, da se zdravo prehranjujemo in dovolj gibljemo. Vsekakor pa jim bomo pomagali tudi v primeru, da si privoščimo slastne jagode.

Jagode so znan, močan antioksidant, ki je tudi zelo okusen in poln vitamina C. Poleg jagod vsekakor omenimo še rdeča jabolka, jagodičevje (borovnice, brusnice, …) in na splošno vso temneje obarvano zelenjavo (brokoli, špinača). Pri sadju se velja opreti na čim temnejšo rdečo barvo.

Kako jesti?

Večna dilema vseh nas je kako jesti in kaj si sploh pripraviti za kosilo. Služba, stres, skrb za družino in pomanjkanje časa so nemalokrat izgovor za našo nepravilno prehranjevanje. Tega se nikakor ne smemo posluževati, saj je precej enostavno jesti zdravo.

Načeloma bo dovolj, če se zdrava oseba drži nekega nenapisanega pravila, da se kosilo sestoji iz polovice zelenjave, četrtine OH (ogljikovih hidratov) in četrtine beljakovin. Na ta način boste telesu dostavili prav vse kar tisti hip potrebuje. Ni tako zapleteno kajne?

Torej, zazrite se vase in tudi v krožnik, jejte zdravo in se gibajte v naravi. Pozabite na razne izgovore (slabo vreme, ni časa in podobno). Vaše telo vam bo hvaležno, zdravje pa trdno kot še nikoli. Na ta način boste podprli tudi svoj imunski sistem, ki je zadnji branik pred napadalci od zunaj.

In zapomnite si nekaj, zdrava hrana ni draga. Drago je naše zdravje, ko nam spolzi med prsti.

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.