Zdrava prehrana

By : | 0 Comments | On : 15 julija, 2019 | Category : Nasveti, Prehrana, Zdravje

Sadje kot zdrava prehrana

Zdrava prehrana se bo odražala na našem počutju, telesu ter tudi splošnemu zdravstvenemu stanju. Včasih nas v to prisilijo težave z zdravjem, včasih smo to odločitev sprejeli sami. V vsakem primeru bi morali ljudje več posegati po boljših prehranjevalnih navadah. To absolutno ne pomeni dieto in striktno hujšanje, vendar večje posvečanje menjavi slabih živil z dobrimi. Poglejmo kakšne spremembe lahko naredimo.

Zdrav zajtrk

1. Dnevne obroke si razdelimo na 2 večja in 3 manjše. Zajtrk in kosilo sta lahko večja, vmes si privoščimo malici, za konec pa lažjo večerjo, ki ne bo obremenjevala naše prebave med spancem. Po posameznih obrokih razdelimo tudi primerno razmerje ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Za zajtrk si privoščimo kvalitetne ogljikove hidrate, za kosilo zaužijemo nekaj več beljakovin in nenasičenih maščob, za večerjo pa pretežno beljakovinsko prehrano. Razmerje naj bo nekje 50/30/20 (ogljikovi hidrati/beljakovine/maščobe). Seveda se razmerja med hranilnimi sredstvi razlikujejo glede na aktivnosti posameznika. Športniki na primer potrebujejo več ogljikovih hidratov.

2. Izogibajte se sladkorja. Čokolade, tortice, bomboni so prave kalorične bombe in sigurno niso primerni. Namesto teh izdelkov se raje odločite za sadje, ki sicer ima v sebi pretežno sladkor, vendar gre za povsem drugo vrsto sladkorja.

3. Iz svoje prehrane poizkusite izločiti kruh oziroma posezite po zamenjavi bele moke. Uživajte raje kruh iz pirine ali ajdove moke, lahko tudi polnozrnate. Prav tako uporabljajte to moko pri peki, palačinkah in drugih stvareh, ki potrebujejo uporabo moke. Podobno velja pri testeninah, rižu. Zauživajte rajši pirine testenine.

4. Zmanjšajte svoje obroke. Tu obstaja nekaj trikov. Pred obrokom popijte kozarec vode, ki vam bo zmanjšal apetit. Uporabljajte manjše krožnike saj boste tako prevarali svoje možgane in lačne oči.

5. Tudi pijača je del prehrane in v sklopu tega je voda tista zdrava prehrana. Izogibajte se sladkanim pijačam, gaziranim pijačam ter tudi alkoholu in jih zamenjajte z vodo.
Na dan popijte vsaj 3 litre tekočine in poskrbite, da bo vaše telo vedno dovolj hidrirano.

6. Za večerjo si privoščite manjše in lažje obroke. Priporočljivo je pojesti več beljakovin, saj med spanjem ne bomo potrebovali energije iz ogljikovih hidratov, ki se bodo kasneje hranili v maščobnih zalogah. Jejte vsaj 2 uri pred spanjem, da bo lahko kasneje vaše telo počivalo.

7. Če imate priložnost, posezite po doma pridelanemu sadju in zelenjavi. Mogoče ni tako lepo in ima nekaj centov višjo ceno kakor v trgovini, vendar so živila vzgojena brez dodatkov in škropiv, ki omogočajo trgovinskemu sadju velikost in lepe barve. Domače sadje in zelenjava sta ponavadi tudi veliko bolj okusna. Podobno velja tudi za mleko in mlečne izdelke, ki jih lahko dobimo pri lokalnih proizvajalcih.

8. Spremljajte tudi dnevni vnos kalorij in koliko jih porabimo. Za različne cilje potrebujemo različno razmerje vnešenih in porabljenih kalorij. Več o tem pa izveste v članku »Kaj so kalorije in koliko jih potrebujemo?«

Ne pozabite. Zdrava prehrana v kombinaciji z dovolj gibanja je ključ do boljšega počutja in več energije. Preberite si tudi članek »kako do več energije?«.

 

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.