Velikonočni kruh

2018-03-31
  • Št. oseb: 16
  • Priprava : 1:30 h
  • Čas kuhanja : 30m
  • Postreženo v : 2:00 h


Velika noč ali Vuzem je najpomembnejši krščanski praznik saj takrat praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, čez tri dni, na nedeljo pa je Jezus vstal od mrtvih. S tem je premagal telesno in duhovno smrt in prinesel kristjanom upanje za vstajenje po smrti.

Tradicija je, da se na veliki petek zapoveduje strogi post, v soboto pa se blagoslovi jedi, ki jih bomo potem pojedli v nedeljo. Tradicionalne jedi so pirhi v rdeči barvi saj ponazarjajo kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica, velikonočni kruh in ostala peciva pa trnjevo krono.

Datum velike noči se izračuna vsako leto posebej. Veliko noč se praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako lahko veliko noč praznujemo v obdobju med 22. marcem in 25. aprilom.

Tokrat smo vam pripravili recept za velikonočni kruh.

Ingredients

  • 80g sladkorja
  • 12g suhega kvasa
  • 1 jedilna žlica vanilije
  • 1 čajna žlička soli
  • 750g moke
  • 250ml mleka
  • 6 jedilnih žlic masla
  • 4 jajca
  • 2 jedilni žlici vode

Method

Step 1

V veliki skledi zmešajte sladkor, kvas, sol in 250g moke.

Step 2

Segrejte mleko in maslo na 60 stopinj (naj ne bo prevroče). Vlijete v skledo katero smo prej zmešali s sestavinami in jih zmešajte dokler se sestavine popolnoma ne pomešajo. Nato zraven vmešajte še 3 jajca in vanilijo.

Step 3

Nato vmešajte še ostalo moko. Testo bo postalo malce lepljivo. Nato pustite v vzhajati testo približno 45 minut.

Step 4

Testo narežete na približno 60 centimetrske vrvi in jih pokrijte s kuhinjskim servetom ter pustite počivati še 20 minut.

Step 5

Vrvi prepletete med sabo in jih oblikujte v obroč. Vmes pečico segrejte na 190 stopinj ter pred peko premažite kruh z stepenim jajcem in mlekom ter namažite pekač z malce masla. Kruh pecite 25-30 minut (dokler ne postane zlato rjav). Po želji lahko pred peko posujete kruh tudi z mandljevimi lističi.

Vrsta recepta: Oznake: , , Sestavine: ,
Povprečna ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceni ta recept

0 people rated this recipe