Pirine testenine s šampinjoni v smetanovi omaki

2025-01-04
  • Št. porcij: 2

Pirine testenine s šampinjoni v smetanovi omaki so popolna izbira za vse, ki si želijo uravnotežene kombinacije okusne in zdrave hrane.

Pirine testenine slovijo kot bolj zdrava alternativa običajnim testeninam, saj vsebujejo več vlaknin, mineralov in vitaminov. V kombinaciji s kremasto smetanovo omako, ki ji daje polnost kisla smetana, dobimo jed, ki je prijazna tako do brbončic kot tudi do našega telesa. Čeprav kisla smetana vsebuje nekaj maščob, je zmerno uživanje te sestavine popolnoma sprejemljivo, saj je vir kalcija in mlečnih beljakovin, ki so ključne za zdravje kosti in mišic.

Šampinjoni v smetanovi omaki niso le gurmanski užitek, temveč tudi dragocena hranilna izbira. Ti okusni gozdni plodovi so bogati z antioksidanti, ki pomagajo krepiti imunski sistem, in vsebujejo malo kalorij, kar jih naredi primerno izbiro tudi za tiste, ki želijo ohraniti zdravo telesno težo. Poleg tega so šampinjoni dober vir vitamina D, ki je ključen za zdravje naših kosti in odpornost organizma, ter selena, minerala, ki varuje celice pred škodljivimi učinki oksidativnega stresa. Jed je torej okusna in hkrati prijazna do našega zdravja ter kot takšna idealna za vsako priložnost!



Sestavine

  • 250 g šampinjonov
  • manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 120 g kisle smetane z manj maščobami (del le te lahko zamenjate tudi z navadnim jogurtom)
  • peteršilj (lahko tudi posušena bazilika)
  • origano
  • sol
  • poper
  • *opcijsko - 150 ml belega vina
  • pirine testenine po izbiri (jaz sem uporabil peresnike, ker se lepo napolnijo s kremasto omako)

Postopek

Korak1

Najprej sesekljamo čebulo in česen ter šampinjone narežemo na enakomerne rezine. Le te pred tem očistimo z vlažno krpo in odrežemo bete tik pod klobukom.

Korak2

V ponev dodamo dve žlici olivnega olja in na zmerni temperaturi počasi pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo še nasekljan česen, malce popražimo, da zadiši nakar dodamo narezane šampinjone. Premešamo in pokrijemo s pokrovko, saj tako šampinjoni hitro izpustijo vodo. Še hitreje pa, če jih pred pokrivanjem nekoliko posolimo.

Korak3

Po nekaj minutah ponev odkrijemo, premešamo in pustimo, da voda izpari. Po želji lahko za boljši okus dodamo belo vino (alkohol med kuhanjem izpari).

Korak4

Medtem zavremo vodo za pirine testenine, ki jih skuhamo al dente. Torej, ne preveč in ne premalo. Nekoliko se bodo pokuhale še v omaki.

Korak5

Šampinjone medtem popopramo in po potrebi solimo, potresemo z origanom in dodamo posušeno baziliko. Katerokoli zelišče seveda lahko tudi izpustite, če ni vaše priljubljeno oziroma dodate drugo. Vsekakor pa pri tej jedi ne boste zgrešili s svežim peteršiljem. Vse skupaj za nekaj minut povremo (dodamo malenkost vode iz testenin, če je omaka pregosta).

Korak6

Ko so testenine pripravljene, jih odcedimo, primešamo v omako in premešamo, da se enakomerno prepojijo s slastnimi gobami v smetanovi omaki ter ogenj ugasnemo. Ljubitelji sira lahko na tej točki po vrhu posujejo nekaj naribane mocarele in za minuto pokrijejo s pokrovko, da se le ta stopi.

Vrsta recepta:,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Povprečna ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceni ta recept

1 lačnih je ocenilo

Sorodni recepti
  • ocvrti šampinjoni

    Ocvrti šampinjoni s pomfrijem iz cvrtnika na vroč zrak

  • Polnozrnati špageti s tunino omako

    Polnozrnati špageti s tunino omako

  • Polnozrnati špageti bolognese