Čevapčiči v cvrtniku na zrak
2025-03-14- Št. porcij: 4
Če ste mislili, da so čevapčiči v cvrtniku na zrak suhi in neokusni, pomislite še enkrat!
Čevapčiči v cvrtniku na vroč zrak ali po domače air fryerju, so neverjetno sočni, okusni in, kar je še kako pomembno, spečeni brez ene same kapljice olja? In ne le to – Iz njih se izloči precej maščobe, ki bi sicer končala v naših želodčkih. Daleč od tega, da bi želeli v popolnosti prečrtati vsa olja in maščobe ali zanetiti kakšno vojno proti njim, saj jih kar nekaj nenazadnje tudi potrebujemo. A tiste prave in v ustreznih količinah.
V nadaljevanju sicer sledi recept za pripravo okusnih čevapčičev (takšnih, v katerih se znajde le tisto kar si želimo), če pa morda že imate pripravljene čevapčiče pa zgolj skočite na konec recepta, kjer vas čaka nadvse enostavna priprava izjemno okusnih in vedno popolno pečenih čevapčičev v cvrtniku na vroč zrak. Tam najdete tudi nekaj zelo priročnih trikov in nasvetov, ki vedno pridejo prav. Seveda pa ne pozabite niti na svežo sezonsko zelenjavo po svojem okusu in prilogo.
Sestavine
- 500 g mešanega mletega mesa (govedina/svinjina/jagnjetina po okusu)
- 1 manjša čebula, drobno sesekljana ali naribana
- 2 stroka česna, nasekljana ali stisnjena
- 1 čajna žlička soli
- ½ čajne žličke popra
- ½ čajne žličke mlete paprike (po želji)
- ½ čajne žličke sode bikarbone (za rahlejšo teksturo)
- 1 žlica mineralne vode (za sočnost)
Postopek
Korak1
Priprava mase:
V skledi zmešajte mleto meso, naribano čebulo, česen, sol, poper, mleto papriko, sodo bikarbono in mineralno vodo. Meso dobro pregnetite, da postane rahlo lepljivo, nato ga pokrijte in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut (ali čez noč za boljši okus).
Korak2
Oblikovanje čevapčičev:
Iz mase oblikujte čevapčiče dolžine približno 8–10 cm in debeline 2 cm.
Korak3
Peka v cvrtniku:
Cvrtnik segrejte na 200 °C za 3 min. Čevapčiče položite v košaro cvrtnika v eni plasti, da imajo prostor za enakomerno pečenje. Pecite približno 10–12 minut, vmes jih enkrat obrnite, da se enakomerno zapečejo z vseh strani.
Korak4
Triki&Nasveti
- Vsekakor predlagam, da košaro cvrtnika na vroči zrak obložite s peki papirjem.
- Če imate na voljo žar mrežico jo uporabite, saj bo tako odvečna maščoba popolnoma odtekla od mesa, čevapčiči pa bodo lepo zapečeni, a še vedno sočni.
- Manjši čevapčiči bodo pečeni pri 10 - 11 minutah, zato vmes preverite stanje.
- Definitivno se splača ... lepinjo prerežite na pol in jo zadnjo minuto peke položite na čevapčiče.
Dober tek!
Povprečna ocena
(5 / 5)
2 lačnih je ocenilo