»Nimam časa, da bi zdravo jedel«

By : | Komentarji so izklopljeni za »Nimam časa, da bi zdravo jedel« | On : 10 novembra, 2018 | Category : Nasveti

»Nimam časa, da bi zdravo jedel«

 

Kolikokrat smo že slišali tak ali podoben izgovor češ, nimam časa, da bi zdravo jedel? Kolikokrat smo ga uporabili mi za izgovor, da smo prenehali oziroma da niti nismo začeli z dieto? Sam osebno sem ga kar nekajkrat. Verjetno sem ga ponovil že tolikokrat, da sem že sam sebe prepričal v to, in dokler nisem razčistil tega sam pri sebi je bila dieta oziroma zdrav način prehranjevanja nemogoč. Potem pa, ko sem se prepričal v nasprotno, se organiziral in pametno jedel ter telovadil je bilo vse mogoče. V pičlih treh mesecih sem izgubil kar 16 kilogramov in kar nekaj centimetrov okoli pasu.

 

Misel o hujšanju je pri meni zorela kar nekaj časa. Treniral sem nogomet in sama teža me je ovirala pri nadaljnjem razvoju. V preteklosti temu ni bilo tako. Jedel sem lahko kolikor in kar sem želel. Ob enajstih zvečer, ko sem prihajal s treninga sem pojedel po 2-3 polne krožnike česar koli. Za povrhu pa v postelji še kakšno čokolado. Na tehtnici se ni poznalo niti malo, konstanto sem držal težo 76 kilogramov. Fizično sem bil odlično pripravljen in sem z lahkoto zdržal celotno tekmo v prvi slovenski nogometni ligi za kadete in mladince. Potem pa je prišla težja poškodba, ki me je za leto dni oddaljila od nogometnih igrišč. Ker se je gibanje občutno zmanjšalo, prehrana pa je ostala enaka, sem v zgolj enem mesecu pridobil 14 kilogramov in se ustavil pri 90 kilogramih. Ko sem znova pričel s treningi se je teža zmanjšala za nekaj kilogramov, ampak je bila še vedno previsoka (85kg). In dokler nisem uredil prehrane je bila teža enaka. Za urejeno prehrano sem  porabil kar nekaj časa priprav. Prebiranje forumov, spletnih strani, knjig  ter na koncu sem se res ustrezno podučil, kakšna prehrana je dobra za moj stil življenja. Največ pa sem se potem naučil s poizkušanjem in eksperimentiranjem.

Začel sem tako, da sem si pripravil tabelo v excellu, kjer sem si zapisoval vsako sestavino jedi posebej (kasneje sem za to uporabljal aplikacijo my fitnes pal). Tako sem lahko spremljal razmerje vnesenih in porabljenih kalorij. Vedno sem si pripravil v glavi jedilnik za naslednji dan. Jedilnik je vseboval pirin kruh, piščančjo salamo, testenine ali riž, tuno ali piščanca, ovsene kosmiče, skuto, jajca itd. Kar je bilo najvažnejše sem imel vedno za naslednji dan pripravljene jedi, tako da ni prišlo zjutraj do primera, ko nisem imel kaj jesti in bi se zato prekršil. Zjutraj pred službo sem pojedel zajtrk, za malico v službi pa sem si vedno pripravil za sabo in se tako izognil nezdravim hitrim malicam, kot so sendviči, pice, kebabi. Imel sem to navado, da sem vso hrano stehtal in zabeležil in tako res natančno spremljal vnos kalorij, pa tudi porabo. Pazil sem tudi s pozno večerjo, čeprav se je dostikrat zgodilo, da sem moral pozno večerjati oziroma dati nekaj vase po treningu. Po navadi sem spil merico proteinov ter nekaj brez OH (jajca, tuna). Teža je hitro izginjala in v treh mesecih sem prišel iz 85kg na 68kg. Pa tudi maščobe so bile zreducirane (iz 25% na 9%). Six packi so postali vidni, prav tako žile po rokah in počutil sem se res odlično, tudi kondicijsko sem bil pripravljen verjetno najbolje do tedaj.

Na žalost sem potem opustil tak način prehranjevanja. Pridobil sem kilograme in zopet sem na stari številki. Odločil sem se, da je čas da znova pridem v formo in tokrat naredim še korak dlje. Končni cilj je med 75-85 kilogrami, vendar čiste mišične mase. Želim definirati telo in povečati obseg mišic. Vabljeni, da na strani zdravozivljenje.si spremljate moj napredek in mogoče tudi v vas spodbudim željo po zdravem načinu življenja.

Share This Post!