Gluten v hrani in njegovi učinki na telo
V javnosti se v zadnjem času pojavlja veliko različnih informacij in iskanj kot so gluten v hrani in njegovi učinki na telo, poleg tega pa uživanje hrane brez glutena zagovarjajo številne hollywoodske zvezdnice in manekenke. Pa je vse to res ali pa gre zgolj za modno muho?
Alergija na gluten in celiakija
Veliko ljudi se v zadnjem času odloča iz svojih jedilnikov umikati živila, ki vsebujejo sledi glutena. Ena skupina ljudi zato, ker želi s tem izgubiti kakšen kilogram, druga pa iz zdravstvenih razlogov. Alergija na gluten ali celiakija je dedna in kronična bolezen prebavil, ki poškoduje sluznico tankega črevesa. Simptomi celiakije se lahko kažejo na več načinov in sicer z napihnjenostjo, drisko, bolečinami v trebuhu, utrujenostjo, izpuščaji in bolečimi sklepi. Vpliv glutena v hrani na alergike je lahko zelo različen. Pri nekaterih se kaže v manjših in lahko zanemarljivih učinkih, spet drugim pa v resnih bolezenskih stanjih.
Kje vse se nahaja gluten v hrani in kaj sploh je gluten?
Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo najdemo v žitaricah, predvsem pšenica, rž in ječmen, v manjših deležih pa tudi pira, oves itd. Glutena pa se lahko izognemo v koruzni , mandljevi, kokosovi in konopljini moki. Pa to pomeni, da se moramo izogniti vsem našim najljubšim jedem? Nekateri so prepričani, da ljudje, alergični na gluten ne smejo jesti ničesar razen zelenjave, sadja in mesa kar pa ne drži. V zadnjem času se po trgovinah po vsej Sloveniji pojavlja zmeraj več brezglutenskih izdelkov oziroma živil, tako imenovani »gluten-free«. Tako imamo na voljo tudi kruh, testenine, njoke in ostala najpopularnejša živila, ki navadno vsebujejo gluten. Zmeraj več pa se pojavlja restavracij in picerij, ki ponujajo brezglutenske jedi in uporabljajo brezglutensko testo za pico. Gluten v hrani lahko najdemo tudi v jedeh, ki jih nebi uvrščali na seznam glutenskih jedi kot so na primer čevapčiči, salame, klobase. Gre za predelana živila, ki so jim dodani škrob, pivski kvas, slad, vanilijev sladkor ali katera druga, z glutenom dodana sestavina. Po zakonu morajo biti na vseh izdelkih v trgovinah pa tudi na jedilnih listih v restavraciji označene sledi alergenov, ki jih naročilo lahko vsebuje.
Ali riž vsebuje gluten?
Riž v nasprotju z drugimi žitaricami ne vsebuje sledi glutena in je kot tak primeren za brezglutensko dieto. Na sploh je riž primeren za veliko večino diet saj ne škoduje nobenemu alergiku na katero koli stvar. Priporočljivo je, da se pred belim rižom preferira raje uživanje rjavega ali polnozrnatega riža, ki vsebuje večje količine vitamina B1, magnezija in vlaknin. Beli riž je v večini predelan in s tem izgubi veliko teh snovi.
Živila, ki ga oziramo lahko vsebujejo sledi glutena:
- Kruh
Pice
Testenine
Njoki
Pripravljene mesne jedi
Slani prigrizki
Pivo
Vina
Salame in klobase
Modri sir
Juhe iz vrečke
Paštete
Jušne kocke