Debelost in njene posledice

By : | 0 Comments | On : 22 februarja, 2019 | Category : Hujšanje, Nasveti

Po nekaterih podatkih naj bi kar vsaka 5 oseba umrla zaradi debelosti oziroma bolezni katere vzrok je prekomerna telesna teža. Na svetu je več kot milijardo ljudi, ki imajo prekomerno telesno težo, v Sloveniji ta odstotek znaša preko 50%, kar je izjemno zaskrbljujoč podatek! Kar je še bolj zaskrbljujoče je to, da je zmeraj več in več otrok, ki so močno prehranjeni. Zakaj takšne številke in zakaj se ta odstotek dviguje? Otroci veliko večino dneva namesto druženju in igranju s sovrstniki namenijo igranju video igric, zraven obvezen prigrizek, poleg tega pa so tudi dnevni obroki pripravljeni preslabo in ne ustrezajo neki normalni, vsaj dokaj zdravi prehrani. V primerjavi z desetletjem nazaj, je tudi Junk Food veliko bolj dostopen kakor včasih. Na vsakem vogalu nas čaka, kakšen tak kiosk, McDonalds, kjer dobimo že pripravljen obrok in se najemo za dokaj majhen denar brez, da bi porabili sekundo našega časa za pripravo jedi.

Debelost oziroma prekomerna telesna teža je razlog tudi za veliko število bolezni. Zamaščena jetra, žile vodijo v številne težave. Vedno več in več je kapi, debelost poveča možnost pojava raka, sladkorne bolezni tipa 2, težav s sklepi in dihanjem, zvišanje krvnega tlaka. Vpliva pa seveda tudi na psihološko stanje bolnika, ki lahko vodi tudi v depresijo. Težave v družbi, v ljubezenskem življenju, težje opravljanje poklica in vsakodnevnih opravil, težave s samozavestjo so glavni problemi debelosti poleg vseh že omenjenih bolezni, ki jih le ta prinaša.

Imate težave z dihanjem? Pa z nekaterimi osnovnimi aktivnostmi kot so hoja po stopnicah, nakupovanje, stanje na nogah? Imate težave s partnerjem ali iskanjem le tega? Če imate težave z debelostjo so to lahko posledice tega. V svoje življenje vnesite več aktivnosti. Na začetku se lahko vsak dan odpravite na sprehod za pol urce. Bližnja opravila na katere se odpravljate z avtom pojdite peš ali s kolesom, kasneje pa dodajate število in intenzivnost aktivnosti. Več časa posvetite primerni prehrani in izbiranju živil. Ne prenajedajte se ampak pojejte normalno porcijo obroka. Zmanjšajte ali še bolje prenehajte uživati sladkarije, junk food, neprimerna živila in predelano hrano. Sokove, gazirano pijačo in alkohol zamenjajte za vodo.

Zelo hitro boste lahko opazili razliko v odsevu v ogledalu, predvsem pa tudi na vašem počutju, kar vas bo motiviralo za nadaljevanje novega sloga življenja. Zmanjšajte možnosti za bolezni in postanite privlačni sebi in drugim ter si tako okrepite samozavest.

Verjemite, vaše življenje se bo izboljšalo na vseh področjih.

Share This Post!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.